Museu de la Vila

La formació i l’obertura al públic del Museu de Vila-rodona va ser l’any 1974. Llavors els Museu només disposava de la sala d’arqueologia. Al 1975 es creà l’associació “Els amics del Museu”, per donar suport a aquesta entitat. Posteriorment, amb la col·laboració del poble, es van  obrir nous espais, com la sala de geologia i del vidre, de les eines del camp, la cuina i la sala de la indumentària. Durant la dècada dels noranta, s’iniciaren les millores del Museu, canviant la ubicació d’aquest. El 1999 el nou Museu va obrir les portes a l’actual emplaçament.

COL.LECCIÓ

El Museu té un fons de més de 2.000 peces, fruit de les donacions dels vila-rodonins. La temàtica és molt variada, abunden les eines del camp, de la casa rural, restes arqueològiques, una col·lecció paleontològica de fòssils de les contrades, vidres, indumentària. Degut a l’espai, l’exposició permanent només pot mostrar una part molt petita de les seves peces, sent aquestes les més representatives i les de millor qualitat.

CONTINGUT DE L’EXPOSICIÓ PERMANENT

El Museu de Vila-rodona té com objectiu conservar i mostrar el patrimoni cultural del municipi. Amb una finalitat molt didàctica, el museu està constituït per diferents àmbits, amb plafons explicatius, diorames, maquetes i fotografies per tal d’oferir un història de Vila-rodona, de manera gràfica i visual. Seguint aquest recorregut per la història, el visitant podrà conèixer com era el poble des dels inicis, durant la prehistòria, fins a la contemporaneïtat. El Museu compta amb diversos àmbits: la sala de geologia està dedicada a l’estudi del terreny, amb una col·lecció de fòssils de la zona. La sala d’història fa un repàs de les diferents èpoques de la Vila amb els seus pobladors, com en l’època dels ibers, la civilització romana, l’edat Mitja representada amb una maqueta del poble emmurallat, i l’època moderna, que té com a referent el món agrícola. Així arribem a una nova sala del museu de Vila-rodona on s’han recreat els diferents espais més importants  del poble de fa 100 anys. Els espais que s’han representat són: la casa, l’escola, el cafè i la plaça. Cada espai inclou mobles i utensilis de l’època restaurats, fotografies del moment que es representa i un audiovisual on s’explica la part històrica de cada espai mitjançant gravacions del poble actual, documentació històrica i entrevistes.

Menu

Menú principal